Search

زیستین – ZISTINE

توضیحات کلی

هرکپسول زیستین 300 ، حاوی 300 میلی گرم داروی ترینتین (به صورت دی هیدروکلراید) است که معادل 200 میلی گرم ماده موثره ترینتین می باشد. این دارو در بیماری ویلسون مورد تائید قرار گرفته است.

موارد مهمی که باید بدانیم

در این صفحه می خوانید:

1- زیستین چیست ؟

هرکپسول زیستین 300 ، حاوی 300 میلی گرم داروی ترینتین (به صورت دی هیدروکلراید) است که معادل 200 میلی گرم ماده موثره ترینتین می باشد. این دارو در بیماری ویلسون مورد تائید قرار گرفته است.


2- روش عملکرد

ترینتین، مقدار مس اضافی از بدن را حذف می نماید.


3- موارد مصرف

ترینتین برای درمان افراد مبتلا به بیماری ویلسون که طی مصرف دارو پنی سیلامین دچارعدم تحمل درمان شده‌اند به کار می رود.


4- مقدار مصرف و روش تجویز

میزان مصرف معمول این دارو در کودکان در محدوده سنی 5 الی 12 سال : روزانه 2 تا 5 کپسول که در 2 تا 4 نوبت تقسیم می شود.میزان مصرف در بزرگسالان : روزانه 4 تا 8 کپسول که در 2 تا 4 نوبت تقسیم می شود.

نکات قابل توجه:

کپسول را همراه با یک لیوان آب پر ببلعید و از خرد کردن ،باز کردن و جویدن آن خودداری نمایید.

شکل دارویی:

زیستین به صورت کپسول های 300 میلیگرمی برای مصرف خوراکی موجود است.


5- هشدارها و موارد احتیاط:

کم خونی:

مصرف ترنتین ممکن است منجر به بروز کم خونی فقر اهن شود. به همین دلیل پایش بیماران یه ویژه بانوان در دوره مصرف دارو توصیه می شود.

کمبود مس:

کمبود مس ناشی از درمان ممکن است منجر به اضافه بار اهن کبدی و یا آنمی سیدروبلاستیک شود. تنظیم مجدد مقدار مصرف ترینتین در چنین شرایطی توصیه می شود.

تشدید علائم سیستم عصبی:

در شروع درمان با ترینتین ممکن است افزایش علائم عصبی رخ بدهد. این علائم در ترینتین در مقایسه با پنیسیلامین کمتر است .

واکنش افزایش حساسیتی:

تاکنون عارضه ای مبنی بر واکنش افزایش حساسیتی در مصرف کنندگان ترینتین در بیماری ویلسون گزارش نشده است. در مورد افرادی که برای مدت طولانی از ترینتین استفاده کرده اند، موارد از ابتلا به آسم ، برونشیت و التهاب پوستی گزارش شده است .


6- عوارض جانبی:

عوارض مهم ترینتین شامل موارد زیر است :

سیستم عصبی مرکزی:

دیستونی ، میاستنی گراویس ، زوال عصبی

دستگاه گوارش:

گاستریت

واکنش افزایش حساسیتی:

عوارض پوستی

عصبی، عضلانی و اسکلتی:

اسپاسم عضلانی، لوپوس اریتماتوز سیستمیک

موارد کمتر از 1 درصد:

آنمی آپلاستیک ، کاهش تمام رده های رده های سلول های خونی ، انمی سیدروبلاستیک


7- ترینتین و سایر داروها:

از ان جایی که ترینتین می تواند با سایر داروها تداخل داشته باشد حتما قبل از شروع مصرف آن فهرست داروهای مصرفی خود را به پزشک معالج اطلاع دهید.

تذکر مهم:

دارو را نیم تا یک ساعت قبل از غذا میل نمایید.

داروهایی که در درمان سوهاضمه بکار می رود و همچنین داروهای حاوی اهن و روی را به فاصله ی دو ساعت قبل یا بعد از غذا میل نمایید.

از بین تداخلات این دارو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

انتی اسیدها می توانند موجب کاهش جذب ترینتین شوند به همین منظور توصیه می شود تا فاصله زمانی بین مصرف ترینتین با انتی اسیدها رعایت شود.

نمک های کلسیم ، دیورتیک های مهارکننده کربنیک انهیدراز ، املاح اهن ، منیزیم ، روی و فراورده هایی که حاوی املاح چند ظرفیتی هستند ممکن است موجب کاهش غلظت ترینتین در خون شوند و همچنین ترینتین می تواند موجب کاهش سطح خونی داروهای ذکر شده شود. بنابراین مصرف همزمان ترینتین با این داروها توصیه نمی شود. در صورت نیاز به تجویز همزمان ف همان طور که پیشتر ذکر شدف این دارو را با 2 ساعت فاصله زمانی قبل و یا بعد از هر داروی دیگری مصرف نمایید.


8- مصرف در جمعیت های خاص:

بارداری:

در صورت بارداری و یا تمایل به بارداری ، قبل از شروع مصرف این دارو پزشک معالج را از وضعیت خوذ اگاه سازید.

تجویز ترینتین در بانوان باردار ممکن است به آسیب جنینی منجر شود. به همین دلیل به بانوان در سنین باروری توصیه می شود در مدت مصرف این دارو از روش های مطمعن جلوگیری از بارداری استفاده کنند.

ادامه مصرف ترینتین در دوران بارداری بر اساس صلاحدید و تصمیم پزشک معالج با در نظر گرفتن مزایا و معایب مصرف این دارو در این دوران صورت می پذیرد. اگر تصمیم پزشک مبنی بر ادامه مصرف ترینتین در دوران بارداری باشد،  باید کاهش مقدار مصرف ( به اندازه 25 تا 50 درصد مقدار مصرف قبل از دوران بارداری) در این دوران صورت پذیرد. نوزادان متولد شده از مادرانی که دوران بارداری خود از ترینتین استفاده نموده اند باید از لحاظ سطح خونی مس و سرولوپلاسمین (پروتئین حاوی مس در گردش خون) ارزیابی شوند.

شیردهی:

در حال حاضر به طور کامل مشخص نیست که ترینتین به چه میزان در شیر مادر ترشح می شود. از آن جایی که بسیاری از داروها در شیردهی باید احتیاط مصرف صورت پذیرد . تصمیم جهت ادامه مصرف یا قطع مصرف این دارو در دوران شیردهی بر عهده ی پزشک معالج است.

سالمندان:

اطلاعات بالینی در این زمینه کافی نیست. جهت پیشگیری از بروز عوارض احتمالی در سالمندان توصیه می شود درمان در این گروه با حداقل مقدار مصرف آغاز شود.


9-مصرف بیش از حد دارو:

در صورت مصرف بیش از حد دارو به مراکز درمانی و یا مراکز کنترل مسمومیت مراجعه نمایید تا با توجه به علائم موجود ، اقدامات درمانی لازم صورت پذیرد. تاکنون مورد مسمومیت شدیدی از ترینتین گزارش نشده است.


10- نوبت مصرف فراموش شده:

در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت از داروی خود به محض به یادآوردن ، نوبت فراموش شده را استفاده کنید و در صورتی که به زمان مصرف نوبت بعدی نزدیک هستید، نوبت فراموش شده را استفاده نکنید و نوبت بعدی را طبق برنامه عادی خود مصرف نمایید. به طور کلی هیچ گاه دو نوبت کپسول ترینتین را هم زمان با هم مصرف ننمایید.


11- شرایط نگهداری

  • دارو را در یخچال (2 تا 8 درجه سانتیگراد) نگهداری نمایید
  • پس از هربار مصرف درب ظرف را محکم ببندید
  • دارو را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری نمایید.

12- حمایت از بیماران

شما می‌توانید جهت برقراری ارتباط با مرکز مشاوره تخصصی داروها با شماره‌های ۰۹۳۵۲۲۰۳۰۴۱ الی ۴۴ تماس برقرار نموده و ضمن بیان سوالات خود، با مراکز پشتیبان پرستاری مربوط به شهر خود نیز آشنا گردید. مرکز مشاوره تخصصی همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشد.